Dosarul I.C.A. https://www.dosarulica.ro/ Dosarul I.C.A. Mon, 15 Mar 2021 10:55:12 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://www.dosarulica.ro/wp-content/uploads/2020/04/cropped-Sigla-32x32.png Dosarul I.C.A. https://www.dosarulica.ro/ 32 32 REALITATEA PLUS: DACIAN CIOLOȘ, IMPLICAT ÎN DOSARUL LUI VOICULESCU https://www.dosarulica.ro/realitatea-plus-dacian-ciolos-implicat-in-dosarul-lui-voiculescu/ Sun, 14 Mar 2021 19:00:37 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1582 REALITATEA PLUS: DACIAN CIOLOȘ, IMPLICAT ÎN DOSARUL LUI VOICULESCU Play Video

The post REALITATEA PLUS: DACIAN CIOLOȘ, IMPLICAT ÎN DOSARUL LUI VOICULESCU appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

REALITATEA PLUS: DACIAN CIOLOȘ, IMPLICAT ÎN DOSARUL LUI VOICULESCU

Play Video

The post REALITATEA PLUS: DACIAN CIOLOȘ, IMPLICAT ÎN DOSARUL LUI VOICULESCU appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>
LUMEA JUSTIȚIEI: TELEPATIA, CEA MAI SINISTRĂ FĂCĂTURĂ DNA https://www.dosarulica.ro/lumea-justitiei-telepatia-cea-mai-sinistra-facatura-dna/ Sun, 07 Mar 2021 12:48:49 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1500 LUMEA JUSTIȚIEI: TELEPATIA, CEA MAI SINISTRĂ FĂCĂTURĂ DNA Articolul poate fi citit aici | Copia articolului Lumea Justitiei continua seria de dezvaluiri […]

The post LUMEA JUSTIȚIEI: TELEPATIA, CEA MAI SINISTRĂ FĂCĂTURĂ DNA appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

LUMEA JUSTIȚIEI: TELEPATIA, CEA MAI SINISTRĂ FĂCĂTURĂ DNA

Articolul poate fi citit aici | Copia articolului

 

Lumea Justitiei continua seria de dezvaluiri bomba, care demonstreaza ca dosarul in care o gramada de oameni au fost condamnati aiurea la ani grei de inchisoare pentru privatizarea Institutului de Chimie Alimentara (Dosarul “Telepatia”) a fost o facatura cap coada cu tinta precisa: incercarea de asasinare economica a trustului de presa Intact.

In editii trecute, Lumea Justitiei a dezvaluit ca la Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ) in perioada 2019 – 2020 s-au facut o serie de marturii explozive de catre o serie de directori din Ministerul Agriculturii, care au atestat ca prejudiciul de 60 milioane euro inventat de DNA (de catre tandemul format din procurorul Emilian Eva si specialista DNA Aurelia Nicolae) a fost livrat in 2008 de fostul ministru al Agriculturii Dacian Ciolos (foto), la comanda DNA, fara ca in minister sa fi existat un act intern care sa ateste existenta fabulosului prejudiciu.

Dezvaluirile prin care o serie de directori au confirmat presiunile DNA si faptul ca prejudiciul a fost inscris in scriptele Ministerului abia in 2014, nu pentru ca el exista, ci in baza exclusiva a hotararii judecatoresti de condamnare definitiva a lotului ICA data de vestita judecatoare Camelia Bogdan le puteti citi pe larg dand click AICI.

De asemenea, alte dezvaluiri bomba facute de Lumea Justitiei, in care am demascat recunoasterile specialistei DNA Aurelia Nicolae, facute in iulie 2020 in fata procuorilor SIIJ, care si-a recunoscut “eroarea de calcul”, insotite de documente care atesta ca specialista DNA a jonglat cu statistici oficiale pentru a califica “ilegala” metoda de evaluare prin raport simplificat le puteti citi pe larg dand click AICI.

In editia de azi prezentam noi documente bomba din care se poate constata ca in cazul altor privatizari din cele 40 facute de Agentia Domeniilor Statului in anul 2003, pe situatii absolut similare in care pretul de vanzare al actiunilor a fost calculat prin metoda raportului de evaluare simplificat, procurorii DNA Nicolae Marin si Emilian Eva au dat neinceperea urmaririi penale in dosare in care, atentie, aceeasi specialista DNA Aurelia Nicolae a atestat ca metoda de calcul al pretului actiunilor prin metoda raportului de evaluare simplificat a fost perfect legalaUluitor!

Ne referim cu documente la alte doua privatizari facute in 2003 de Agentia Domeniilor Statului, respectiv cazul privatizarii SC Agricola Dumbraveni – Sibiu, si la cazul privatizarii Semtest SA Balotesti, in ambele pretul de calcul al actiunilor fiind efectuat conform metodei legale in vigoare pe atunci, cea a raportului de evaluare simplificat, adica aceeasi metoda aplicata si in cazul Institutului de Chimie Alimentara (Dosarul “Telepatia”), ca si in cazul restului de pana la 40 de societati privatizate in acelasi an de ADS.

Ei bine, daca in cazul privatizarii SC Agricola Dumbraveni si SC Semtest SA Balotesti, metoda raportului de evaluare simplifica a fost considerata legala, este clar din cele ce vom prezenta in continuare ca in cazul Institutului de Chimie Alimentara (unde initial se daduse neinceperea urmaririi penale) in dosarul “Telepatia” legalul a devenit ilegal. Din pix. Si pentru ca hartia suporta orice!

Tandemul DNA procurorul Emilian Eva – specialista Aurelia Nicolae stia bine legea in alte dosare decat “Telepatia”

Iata in continuare Rezolutia de neincepere a urmaririi penale data in dosarul 46/P/2008 la data de 10.09.2008 de procurorul DNA Emilian Eva in cazul vanzarii in 2003 a actiunilor detinute de ADS la SC Agricola Dumbraveni, judetul Sibiu. Din documentul prezentat mai jos (vezi facsimil 1) rezulta ca in baza propriei sesizari din oficiu din data de 01.04.2008, procurorul Emilian Eva a dispus ca in cazul privatizarii Agricola Dumbraveni sa se intocmeasca o nota de constatare de catre specialista DNA Aurelia Nicolae (careia i-a ordonat acelasi lucru si in dosarul “Telepatia”) care sa stabileasca daca pretul de privatizare a fost stabilit corect, conform legii. In baza notei de constatare intocmita la 29.08.2008 in dosarul DNA nr. 46/P/2008, procurorul Emilian Eva a dat solutie de neincepere a urmaririi penale la data de 10.09.2008. Asa cum puteti vedea din nota de constatare a specialistei Aurelia Nicolae aceasta a raspuns la obiectivul pus de procuror la punctul 5 – “daca erau intrunite conditiile legale pentru determinarea pretului de oferta in baza unui raport de evaluare simplificat” – ca au fost intrunite prevederile legale in vigoare:

In concluzie, sunt indeplinite prevederile art. 73 din HG 577/2002 si art. IV, alin I si II, precum si art. 4.1 anexa nr. 2 din Procedura ADS aprobata prin Hotararea nr. 66/26.02.2003 pentru determinarea pretului de oferta in baza unui raport de evaluare simplificat” – (vezi facsimil 2)

Consideram ca procurorii SIIJ ar trebui sa tina seama de aceasta dubla masura aplicata de tandemul Emilian Eva – Aurelia Nicolae in dosarul “Telepatia”.

Reamintim ca audiata fiind la SIIJ, la 22 iulie 2020 in dosarul in care sunt cercetati penal fabricantii dosarului “Telepatia”, specialista DNA Aurelia Nicolae a dat o declaratie sideranta in care si-a recunoscut marea “eroare”:

Este consemnat intradevar in raportul de constatare o rata cumulata a inflatiei pe perioada 1998-2001 de 125,8% insa acest aspect este retinut in mod eronat, intruat calculul se realizeaza prin inmultire si prin raportare la 100, din an in an. Aceasta eroare o explic in conditiile in care am intocmit raportul de constatare in graba, termenele de realizare fiind scurte si aveam in acelasi timp mai multe lucrari de realizat (…) rata inflatiei cumulate pe ultimii trei ani anterior privatizarii este cea comunicata de Institutul National de Statistica, cea de 115,96%. In ceea ce priveste rezultatul diferit al ratei inflatiei din cele doua obiectiuni la expertiza judiciara stabilita de instanta, arat ca eu sunt cea care a stabilit ratele de inflatie, fiind ajutata de catre un coleg pe nume Cuciureanu Florin, specialist DNA, aceasta deoarece nu stiam foarte bine modalitatea de calcul a ratei inflatiei.

Declaratiile stupefiante ale Aureliei Nicolae date in iulie 2020 la SIIJ le puteti citi pe larg dand click AICI.

Tandemul DNA procurorul Marin Nicolae – specialista Aurelia Nicolae. Alt dosar la indigo cu “Telepatia” in care faptele nu existau

In dosarul DNA nr. 2/P/2007 s-a dispus prin Rezolutia din 30.10.2009 emisa de procurorul Nicolae Marin, neinceperea urmaririi penale, pe temeiul “fapta nu exista”, in cazul privatizarii Semtest SA Balotesti, in care de asemenea, ca in cazul tuturor celor 40 de privatizari efectuate de ADS in 2003, pretul de oferta al actiunilor a fost stabilit prin metoda raportului de evaluare simplificat, conform legilor in vigoare pe atunci. In rezolutia de neincepere a urmaririi penale, procurorul DNA Nicolae Marin specifica clar ca ADS a realizat privatizarea Semptest SA prin evaluarea efectuata in baza unui raport simplificat, mentionand ca asa cum rezulta din actele premergatoare, inclusiv din raportul de constatare al specialistei DNA: “derularea intregului proces de privatizare prin licitatie, vizand vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat la SC Semtest SA a respectata intocmai legislatia…” – (vezi facsimil 3)

Cine a efectuat Raportul de constare in dosarul DNA nr. 2/P/2007? Evident aceeasi specialista din subordinea DNA, Aurelia Nicolae – (vezi facsimil 4)

Prin urmare, este limpede pentru orice om de buna credinta, ca prejudiciul fantasmagoric de peste 60 milioane euro (stabilit de specialista DNA Aurelia Nicolae la solicitarea expresa a fostului procuror DNA Emilian Eva) a fost scos din pix, aplicandu-se o dubla masura fata de cazul celorlalte privatizari din lotul celor 40 efectuate de ADS in anul 2003.

Reamintim ca dupa ce prejudiciul de peste 60 milioane euro a fost stabilit de Aurelia Nicolae, DNA a solicitat ministrului Agriculturii din 2008, Dacian Julien Ciolos, prin adresa din 24.09.2008, sa se inscrie iin numele Ministerului ca parte civila cu respectivul prejudiciu. In baza acestei simple adrese, ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, atentie, fara a avea niciun prejudiciu inscris in scriptele ministerului (pentru ca nu Ministerul Agriculturii era autorul privatizarilor si banii rezultati din privatizari nu intrau in contul acestui minister) a comunicat DNA prin adresa nr. 190721/14.10.2008 ca mnisterul sau se inscrie ca parte civila prejudiciul dat pe hartie de procurorii DNA cu suma de 60.587.345 euro – (vezi facsimil 5)

Doar ca, asa cum am aratat, Ministerul Agriculturii nu avea inregistrat niciun prejudiciu, adresa lui Dacian Ciolos din 14.10.2008 fiind singura care a tinut loc de prejudiciu pe toata durata procesului, pentru ca dosarul “Telepatia” sa aiba aparenta unei activitati infractionale.

Marturiile explozive ale directorilor din Ministerul Agricuturii l-au ingropat pe Dacian Julien Ciolos

In cursul anului 2020, la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, o serie de directori din Ministerul Agriculturii au recunoscut pe sleau in fata procurorilor ca nu existat niciodata pe vremea lui Ciolos vreun prejudiciu in scriptele ministerului.

Declaratiile directorilor din Ministerul Agriculturii date in fata procurorilor SIIJ sunt naucitoare si vorbesc de la sine. Cititi-le:

Carmen Bidascu, fost director al Directiei Financiar Contabilitate din Ministerul Agriculturii a declarat la SIIJ la 2 decembrie 2019, in calitate de martor urmatoarele:

mi-am desfasurat activitatea in cadrul Ministerului Agriculturii in perioada 2005 – 2013, perioada in care am avut functia de director al Directiei Financiar Contabilitate… ceea ce pot sa spun este ca activitatea de privatizare a ICA SA a fost derulata de ADS… referitor la creantele stabilite prin hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, institutia publica are obligatia de a face dovada pe parcursul derularii procedurilor judeciare de orice natura, prin a dovedi cu rapoarte de evaluare asumate, fie prin personal propriu, fie prin experti autorizati ca acea creanta se justifica… cu referire concreta la dosarul ICA SA pana in anul 2013 cand eu am plecat din minister nu se procedase la o constituire de parte civila a Ministerului Agriculturii si apreciez ca nu se procedase la aceasta constituire de parte civila intrucat nu se convenise asupra unui punct de vedere comun al factorilor de decizie, respectiv domnul director Mircea Moldovan, reprezentantii Directiei juridice, domnul ministru…. 

Intrebata fiind de anchetatori daca martora Carmen Bidascu a stiut ca in anul 2008 ministrul Dacian Ciolos a semnat o adresa de constituire de parte civila in dosarul ICA, aceasta a raspuns: “Nu am stiut despre aceasta adresa!”

 Miron Moldovan, fost director la Directia Buget, Finante din Ministerul Agriculturii, a declarat la SIIJ in data de 21 octombrie 2019 urmatoarele:

Am lucrat in cadrul Ministerului Agriculturii din anul 1987, pana in anul 2017… din anul 2000 pana la momentul pensionarii am ocupat functia de director al Directiei buget, finante si fonduri europene si am avut si perioade in care am avut calitatea de secretar general… noi, Ministerul Agriculturii am considerat ca nota DNA nu reprezenta un document primar in baza caruia sa se efectueze inregistrarea in contabilitate, urmand sa inregistram la finalul procesului acea cheltuiala, daca exista…. doamna Bidascu Carmen a fost de acord ca aceasta nota nu poate sa stea la baza efectuarii vreunei inregistrari contabile…. avand in vedere modul categoric in care mi s-au solicitat relatii de catre DNA, am apreciat ca nici nu puteam sa raspund altfel intrucat, probabil, as fi fost arestat sau mi s-ar fi facut dosar penal… asa cum am precizat mai inainte, prejudiciul nu putea fi inregistrat in contabilitate intrucat nu existau documente certe care sa fundamenteze existenta acestuia. Gandirea noastra a fost ca instantele judecatoresti urmau sa stabileasca existenta acestui prejudiciu si cuantumul lui… formularea si continutul adresei (n.n. – adresa DNA de solicitare de constituire cu prejudiciul servit pe hartie) iti impunea un raspuns pozitiv. Nu puteai sa te opui solicitarii DNA, care iti spunea tie, Minister, ca ai prejudiciu si un folos de care ar fi fost lipsit ministrul.

Intrebat daca directia pe care o conducea a trimis ministrului Dacian Ciolos vreo nota de fundamentare pentru adresa din 2008 prin care ministrul Ciolos a constituit institutia ca parte civila la cererea DNA, fostul director Miron Moldovan a raspuns: “Nu a existat o astfel de nota de fundamentare!

– Maria Serban, director al Directiei Financiar Contabile din Ministerul Agriculturii, a declarat la SIIJ in data de 25 februarie 2020 urmatoarele:

in prezent detin functia de director al Directiei Financiar Contabile din cadrul Ministerului Agriculturii. In perioada 2008 – iunie 2014 am avut functia de sef serviciu Financiar Contabil in cadrul Ministerului si a Directiei Generale Buget Finante si Fonduri Europene. Despre dosarul penal supranumit Telepatia nu am stiut nimic pana in anul 2014. Cand folosesc expresia nu am stiut nimic, am in vedere ca din punct de vedere financiar contabil nu exista niciun document care sa fi fost inregistrat sau care sa fie necesar sa fie inregistrat in contabilitate si care sa aiba legatura cu privatizarea ICA SA. In limbajul uzual, la nivelul ministerului, acest dosar a fost supranumit dosarul ICA. In anul 2014, prima informatie am primit-o din spatiul public, cand la un post de televiziune se vorbea de un prejudiciu de 60 milioane euro si de legatura acestui prejudiciu cu Ministerul Agriculturii… tin minte ca unul dintre controlorii Curtii de Conturi ne-a intrebat de ce nu avem inregistrat, din punct de vedere contabil, acest prejudiciu. Nu cunosc de unde aveau controlorii curetii de Conturi informatia despre acest prejudiciu… cert este ca le-am spus ca nu avem inregistrat niciun prejudiciu pentru ca nu avem niciun document in baza caruia sa se fi facut inregistrarea contabila. Practic eu nu aveam un titlu executoriu care sa constituie baza legala a inregistrarii in contabilitate. Ulterior acestei discutii tin minte ca am primit o decizie judecatoreasca si un dosar gros… decizia era nr. 888 din 08.08.2014. In baza acelei decizii am inregistrat in contabilitate prejudiciul, reprezentand contravaloarea in lei a sumei de aproximativ 60 milioane euro la cursul in lei din ziua pronuntarii deciziei… am facut verificari in arhiva ministerului pentru ca in arhiva contabila nu aveam ce cauta, era clar ca nu exista niciun document contabil care sa contituie baza de inregistrare si pentru ca era necesar sa cautam inscrisuri privind contituirea ca parte civila…. daca aflu despre constituirile de parte civila, solicit procesul verbal de constatare al unui organ de control sau in ce baza s-au constituit parte civila. In asemenea situatii, baza legala pentru inregistrarea in evidentele contabile a unui prejudiciu o constituie actul unui organ de control… in ceea ce priveste situatia dosarului ICA, presupun ca aceasta constituire de parte civila ar fi trebuit sa se faca in baza unui act de control. Eu nu am de unde sa stiu…. constatarea unui debit trebuie sa fie preexistenta inregistrarii in contabilitate si constituirii ca parte civila… 

– Lupu Laurentiu, fost director al Directiei Juridice din Ministerul Agriculturii, a declarat la SIIJ in data de 2 decembrie 2019 urmatoarele:

in perioada 2005 – 2009 am avut functia de director al Directiei Juridice in cadrul Ministerului Agriculturii… conform atributiilor de serviciu eram parghia dintre minister si instantele de judecata in procedurile judiciare unde ministerul era implicat… in situatia formulata de organul judiciar in dosarul avand ca obiect privatizarea ICA imi amintesc ca sub semnatura mea am solicitat relatii atat catre Directia Generala Buget Finante, cat si catre ADS… eu nu aveam de unde sa stiu, din perspectiva mea de director al Directiei Juridice daca in evidentele contabile ale ministerului apare sau nu acea suma pe care eu o consider exotica… personal sunt ferm convins ca nu am avut nicio discutie cu ministrul de la acel moment, respectiv cu domnul Dacian Ciolos, dar nu numai. .. dupa emiterea adresei catre organele judiciare in dosarul ICA eu nu stiu sa mai fi existat vreun comentariu sau vreo problema referitoare la acea hartie, cel putin pana in anul 2013 cand am fost citat in calitate de martor la Tribunalul Bucuresti… exista o spaima in institutiile publice cu privire la faptul ca TE LEAGA DNA, iar eu insumi fusesem chemat anterior la DNA Serviciul Teritorial Ploiesti pentru ca, in calitate de director al Directiei Juridice din cadrul Ministerului Agriculturii trimisesem catre DNA o adresa prin care ministerul nu se constituia parte civila intr-o alta speta!

– Rela Nicoleta Stefanescu, director al Directiei Juridice din Ministerul Agriculturii, a declarat la SIIJ in datele de 21 octombrie 2019 si 28 august 2020 urmatoarele:

in anul 2010 aveam calitatea de director in cadrul Directiei Juridice din Ministerul Agriculturii… mentionez ca de la un anumit moment dat ni s-a solicitat ca in dosar sa participe un consilier juridic si anume din momentul in care ministru a devenit domnul Daniel Constantin si anume in 2012… in anul 2012 imi amintesc ca instanta de judecata ne-a cerut sa indicam daca ne constituim sau nu parte civila… am comunicat instantei ca ne mentinem pozitia procesuala, in sensul ca ministerul s-a constituit inca din 2008 parte civila. In anul 2012, la solicitarea instantei de judecata s-a pus problema formularii unui punct de vedere de catre Ministerul Agriculturii ca urmare a unui raport de expertiza intocmit de un expert contabil… am comunicat pur si simplu raportul de expertiza cu un extras din expertiza. Aceasta adresa a devenit publica si a generat un scandal in presa, anchetarea mea de catre DNA, precum si suspendarea mea din functia publica. La nivelul scandalului public insusi primul ministru Victor Ponta a iesit public si a declarat ca a fost gasita CARTITA din interiorul Ministerului Agriculturii… DNA-ul m-a anchetat ca urmare a unei sesizari a Ministerului Agriculturii, ca urmare a transmiterii raportului de expertiza contabila catre instanta de judecata. Ancheta s-a finalizat dispunandu-se clasarea cauzei… din punct de vedere profesional am fost suspendata timp de trei ani dupa care mi s-a emis ordin de repunere in functie…

TELEPATIA, CEA MAI SINISTRA FACATURA DNA – Noi dovezi bomba cu specialista DNA Aurelia Nicolae, care a inventat prejudiciul de 60 milioane euro din dosarul ICA, care punea concluzii total opuse in alte privatizari similare efectuate de ADS in 2003. Procurorii DNA Emilian Eva si Nicolae Marin au dat clasare in privatizarile de la Semtest si Agricola, pe notele aceleiasi specialiste, motivand ca era corecta metoda raportului de evaluare simplificat (Documente)

The post LUMEA JUSTIȚIEI: TELEPATIA, CEA MAI SINISTRĂ FĂCĂTURĂ DNA appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>
REALITATEA PLUS: PREJUDICII CALCULATE DIN PIX, AFACERI ÎNGENUNCHIATE https://www.dosarulica.ro/realitatea-plus-prejudicii-calculate-din-pix-afaceri-ingenunchiate/ Mon, 01 Mar 2021 17:00:15 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1553 REALITATEA PLUS: PREJUDICII CALCULATE DIN PIX, AFACERI ÎNGENUNCHIATE Play Video

The post REALITATEA PLUS: PREJUDICII CALCULATE DIN PIX, AFACERI ÎNGENUNCHIATE appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

REALITATEA PLUS: PREJUDICII CALCULATE DIN PIX, AFACERI ÎNGENUNCHIATE

Play Video

The post REALITATEA PLUS: PREJUDICII CALCULATE DIN PIX, AFACERI ÎNGENUNCHIATE appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>
EVENIMENTUL ZILEI: Culisele Dosarului Ferma Băneasa. Care a fost miza condamnărilor https://www.dosarulica.ro/evenimentul-zilei-culisele-dosarului-ferma-baneasa-care-a-fost-miza-condamnarilor/ Mon, 18 Jan 2021 10:00:21 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1417 EVENIMENTUL ZILEI: Culisele Dosarului Ferma Băneasa. Care a fost miza condamnărilor Articolul poate fi citit aici | Copia articolului Bomba a explodat. […]

The post EVENIMENTUL ZILEI: Culisele Dosarului Ferma Băneasa. Care a fost miza condamnărilor appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

EVENIMENTUL ZILEI: Culisele Dosarului Ferma Băneasa. Care a fost miza condamnărilor

Articolul poate fi citit aici | Copia articolului

 

Bomba a explodat. Culisele Dosarului Ferma Băneasa au fost devoalate duminică seara, în cadrul unei emisiuni televizate.

Culisele Dosarului Ferma Băneasa. Condamnarea nedreaptă a jurnalistului Dan Andronic are cu totul alte conotații, total necunoscute, până acum, publicului larg.

„Breasla noastră nu s-a unit ca breasla avocaților”

La Realitatea PLUS, mai mulți jurnaliști și avocați consacrați au scos la iveală miza condamnării lui Dan Andronic.

„Curtea de Apel Brașov l-a achitat pe Dan Andronic pentru că procurorul spunea că face parte din grup din 2007, și toți declaraseră că l-au cunoscut în 2011. La vremea aceea nu s-a scris în EvZ nimic, nu s-a concretizat nimic din ceea ce susținea procurorul.

În afară de Ionel Stoica, despre care știm că e un ziarist al sistemului, nu scria nimeni. Iar Ionel Stoica scria despre Prințul Paul, nici de bine, nici de rău, despre ce procese avea. Breasla noastră nu s-a unit ca breasla avocaților”, a declarat jurnalistul de investigații, George Harabagiu.

„Executat” că nu a acceptat să predea Evenimentul Zilei

Mai mult, acesta susține că Dan Andronic a fost „executat” că „nu a vrut să predea ziarul Evenimentul Zilei, așa cum îi solicitase Forian Coldea. Care i-a spus în 2014 ce pedepse vor primi Sorin Roșca Stănescu și Dan Voiculescu” .

Afirmația a fost întărită de un alt participant la discuție. „Dan Andronic a fost executat pentru că a refuzat să predea Evenimentul Zilei și pentru că a refuzat să fie recrutat. Nu se știe dacă de serviciile românești sau de cele străine”, a afirmat, la rândul său, jurnalistul Mihai Pâlșu.

„Este un abuz incomensurabil. Avem parte de o premieră absolută. E prima dată când un procuror cheamă niște judecători pentru a obține de la ei, prin amenințare, ceva care să fie favorabil cursului anchetei”, a declarat avocatul Florin Durgheu, la Realitatea Plus.

El a mai spus că normal ar fi ca procesul să fie „reluat cu un complet legal constituit”.

„A refuzat să dea astfel de declarații împotriva unora”

„Dan Andronic nu a avut nici o problemă cu traficul de influență, ziarul său nu s-a implicat chiar deloc. A fost acuzat de trafic de influență, s-a dovedit că nu e. Nu a tipărit broșurile de care s-a vorbit. A fost acuzat că alături de Roșca Stănescu controla 80 de ziariști. Acesta nu a fost chemat niciodată să depună mărturie.

Mai mult, Andronic, pe lângă că a refuzat să dea ziarul, nici nu a făcut afirmații despre alte persoane vizate în diferite dosare. DA a refuzat să dea declarații împotriva altor persoane. A fost singurul care a refuzat să dea astfel de declarații împotriva unora.

Trebuie spus că Curtea de Apel Brașov a constatat că nu au fost fapte penale”, a conchis jurnalistul Dan Ionescu.

„Este un abuz al statului vertical, al statului paralel”

„Un om se află în închisoare, asupra unui jurnalist se fac presiuni imense. Prin această sentință se arată cu degetul spre magistrați, avocați și jurnaliști. Sistemul de justiție are nevoie de un vaccin rapid. Actul de grațiere pe care președintele l-ar putea face ar fi un gest de îndreptare a unor greșeli poate intenționate. Este un abuz al statului vertical, al statului paralel”, a mai afirmat George Harabagiu

Dosarul Ferma Băneasa. „Procesul trebuie reluat cu un complet legal constituit”

The post EVENIMENTUL ZILEI: Culisele Dosarului Ferma Băneasa. Care a fost miza condamnărilor appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>
EVENIMENTUL ZILEI: La început de an. Despre păpușari și păpuși https://www.dosarulica.ro/evenimentul-zilei-la-inceput-de-an-despre-papusari-si-papusi/ Tue, 05 Jan 2021 10:00:57 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1414 EVENIMENTUL ZILEI: La început de an. Despre păpușari și păpuși Articolul poate fi citit aici | Copia articolului Nu voi începe un […]

The post EVENIMENTUL ZILEI: La început de an. Despre păpușari și păpuși appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

EVENIMENTUL ZILEI: La început de an. Despre păpușari și păpuși

Articolul poate fi citit aici | Copia articolului

Nu voi începe un nou serial de tip “Noi suntem Statul”. Ci doar voi continua să îmi fac meseria de ziarist. Spunând lucrurile așa cum sunt.

Este foarte greu să scrii din poziția unui om care se consideră nevinovat. Te lupți cu prejudecățile și nepăsarea. Te gândești că ești mai bine decât alții, dar nici nu mai știi ce înseamnă bine sau rău. Vezi în fiecare zi cum lucrurile care altădată ți se păreau importante, astăzi nu mai merită comentate. Sau, invers, cum mărunte întâmplări de viață capătă dimensiune uriașe. Este drept că șocul nedreptății încă nu l-am absorbit deplin. Dar nici nu l-am lăsat să mă doboare.

Cu toate astea nu-mi ies din cap anumite secvențe pe care am evitat să le fac publice. Să scriu despre lucruri care țin de măruntaiele Sistemului, despre cum s-a construit o mașinărie monstruoasă, cum fiecare am pus câte o rotiță la acest mecanism complicat de nivelat destine. Un Sistem pe care niște oameni l-au acaparat treptat din anul 2005, ducându-l la apogeu în 2015, după care au suferit câteva mici înfrângeri. Un Protocol Secret denunțat, o demisie acceptată, o trecere în rezervă, câteva sute de articole de presă, emisiuni TV, trei comisii parlamentare de anchetă, oameni care vorbesc cu curaj, dar și multă lașitate. De care au știut să profite.

Există un Sistem Paralel? Da, iar eu sunt unul din cei care l-au văzut acționând, primind dovezi palpabile ale puterii sale. V-am mai spus cum „inițiații” știau despre “Dosarul Ferma Băneasa” la ce complet de judecători o să picăm și ce pedepse se vor da. Ne demonstrau că firele care leagă păpușile de păpușari sunt încă la locul lor.

Pe față, așa cum, într-una din întâlnirile din perioada 2009-2014 cu generalul (r) SRI Florian Coldea mi-a spus ce pedeapsă va primi jurnalistul Sorin Roșca Stănescu (achitat și el în primă instanță), dar mai ales la câți ani va fi condamnat Dan Voiculescu. Cu precizie de ceas elvețian, cu mult timp înainte ca aceste condamnări să fie pronunțate de instanță. Mi s-a părut normal? Nu, m-au trecut fiori pe șira spinării, dar am preferat să cred că mie nu mi se va întâmpla așa ceva. Iată că mi s-a întâmplat…

Puteam evita așa ceva? Poate că da, dacă în 2014 nu îl sfidam pe Florian Coldea, dacă acceptam „târgul” propus pe scările de la K4, dar mai ales dacă nu-l făceam să mă urască după confruntarea pe care a avut-o cu președintele Traian Băsescu. Sunt povești dure, în care am jucat un rol secundar, dar care m-au transformat în ținta sa principală. Și i-am dat motive în continuare să o facă.

Cred că a fost o decizie corectă a ICCJ? Nu, dar din motive diferite de alții. O parte din ele sunt expuse mai sus. O altă parte vizează jocuri complicate de putere, care nu fac altceva decât să accentueze sentimentul de nedreptate. Sunt mulți care-mi spun că judecătorul Ionuț Matei ar fi vrut să mă condamne mult mai aspru. Îi cred, pentru că și domnia sa face parte din cei care consideră că merit să fiu pedepsit pentru că am arătat hidoșenia Sistemului. De altfel, în ochii săi eram condamnat înainte de a fi judecat. D-aia am și ajuns la îndemâna decizie sale. Într-un fel îl înțeleg, aveam aproape aceeași cruzime când eram un tânăr ziarist, după cum în perioada amintită mai sus încă credeam că Sistemul are dreptate în majoritatea cazurilor! Eu m-am schimbat, am curajul să recunosc că am greșit, încerc să schimb ceva.

Am auzit toate legendele legate de cariera judecătorului Ionuț Matei, dar cea mai interesantă mi s-a părut relatarea unei mese pe care o lua în anul 2013 la T14 alături de Florian Coldea și soția sa. Unul era prim-adjunct al directorului SRI, altul urma să fie numit vicepreședinte al ICCJ. Era o agapă amicală. Între doi prieteni sau doi colaboratori. Nici nu mai contează… Sunt convins că acel moment a fost unul de relaxare pentru Ionuț Matei, nu așa cum l-am văzut, în cele 10-12 termene în sala de judecată, timp de 9 sau 11 ore, încruntat, țipând, umilind avocați care nu făceau altceva decât să atragă atenția că s-a consemnat greșit! Sunt convins că NU regretă ieșirile din acele momente! Nu făcea altceva decât să ne arate că suntem niște fraieri care ne închipuim că Justiția se face altfel decât vrea ciocănelul lui!

The post EVENIMENTUL ZILEI: La început de an. Despre păpușari și păpuși appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>
De ce a trebuit exclusă Camelia Bogdan din magistratură https://www.dosarulica.ro/de-ce-a-trebuit-exclusa-camelia-bogdan-din-magistratura/ Fri, 11 Dec 2020 09:47:28 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1358 De ce a trebuit exclusă Camelia Bogdan din magistratură În 6 august 2014, judecătoarea Camelia Bogdan a primit 10.000 lei de la […]

The post De ce a trebuit exclusă Camelia Bogdan din magistratură appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

De ce a trebuit exclusă Camelia Bogdan din magistratură

În 6 august 2014, judecătoarea Camelia Bogdan a primit 10.000 lei de la Ministerul Agriculturii, parte în dosarul ICA, la o zi după ce rămăsese în pronunțare în acest dosar. Două zile mai târziu, judecătoarea Bogdan a dat o sentință definitivă în favoarea Ministerului Agriculturii. Pentru aceste fapte, în 8 februarie 2017, CSM a exclus-o din magistratură pe Camelia Bogdan „pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii”.

În decembrie 2017, avocatul Costel Gîlcă a enumerat în fața judecătorilor Înaltei Curți motivele pentru care a fost necesar ca judecătoarea Camelia Bogdan să fie exclusă din magistratură:

  • Fapta Cameliei Bogdan este atât de gravă încât face imposibilă menținerea ei în magistratură.
  • Camelia Bogdan și-a folosit cunoștințele pentru evitarea sistemului de incompatibilități, în vederea obținerii unor foloase materiale pentru sine, punând astfel în pericol imparțialitatea justiției.
  • Camelia Bogdan a participat ca lector la cursuri de formare profesională organizate și plătite de către o parte civilă aflată într-un dosar penal pe care îl judeca.
  • Camelia Bogdan a fost plătită direct de Ministerul Agriculturii, prin intermediul unui vehicul de plată, respectiv firma de consultanță FDI TOP Consult SRL.
  • FDI Top Consult SRL doar a propus candidatura Cameliei Bogdan, Ministerul Agriculturii a fost cel care a selectat-o.
  • Curtea de Conturi a României a stabilit că banii primiţi de Camelia Bogdan de la Ministerul Agriculturii sunt nejustificați, iar selectarea ei ca lector a fost dubioasă.
  • Camelia Bogdan nu îndeplinea condiția de a avea minim 3 ani experiență dovedită în consultanță privind aplicarea viitoarei Politici Agricole Comune, astfel încât nu era eligibilă pentru funcția de lector consilier juridic.
  • Camelia Bogdan a încercat să inducă în eroare judecătorii, susținând că era expert al Comisiei Europene în 2014, atunci când a luat banii de la Ministerul Agriculturii. În realitate, ea a devenit expert european abia în 4 iulie 2017, la 3 ani de la data la care luase banii și la 5 luni de la excluderea sa din magistratură.
  • Camelia Bogdan cunoștea faptul că inițiatorul și beneficiarul cursurilor la care preda era Ministerul Agriculturii. Ea a semnat sute de diplome oferite de Ministerul Agriculturii participanților la cursurile respective. Toate diplomele semnate de Camelia Bogdan poartă antetul Ministerului Agriculturii.
  • Participanții la cursurile predate de Camelia Bogdan nu erau profesioniști ai dreptului. Din cei 248 de funcționari ai Ministerului Agriculturii cărora le-a predat Camelia Bogdan doar 6 (șase) erau juriști.
  • Contrar susținerilor Cameliei Bogdan, sumele de bani pe care le-a primit cu titlul de remunerație, nu provin din fonduri europene, ci sunt bani ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
  • Camelia Bogdan a ignorat complet minimele norme de reținere, independență și imparțialitate ale unui judecător, participând la cursuri organizate de una din părțile aflate într-un dosar pe care îl judeca.
  • Camelia Bogdan s-a folosit de relația de prietenie cu președintele ANI, Horia Georgescu, pentru a evita procedura de constatare a incompatibilității.
  • Pe întregul parcurs al cercetării disciplinare, Camelia Bogdan a făcut presiuni asupra magistraților: a solicitat constatarea incompatibilității inspectorilor judiciari care instrumentau cazul; a solicitat constatarea incompatibilității inspectorului-șef; a recuzat judecătorii din cadrul Secției pentru judecători în materie disciplinară a CSM.
  • Presiunile au continuat și în faza de judecată în fond. Camelia Bogdan a lansat o serie de acuzații și la adresa președintei completului de la Înalta Curte care judecă excluderea ei din magistratură.
  • Camelia Bogdan a trimis toate aceste sesizări și structurilor de cercetare penală.
  • Camelia Bogdan a făcut toate demersurile pentru a eluda normele legale și pentru a ascunde ulterior sub aparența legalității propriile fapte.

The post De ce a trebuit exclusă Camelia Bogdan din magistratură appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>
Camelia Bogdan a mințit în legătură cu banii pe care i-a primit de la Ministerul Agriculturii în timp ce judeca dosarul ICA https://www.dosarulica.ro/camelia-bogdan-a-mintit-in-legatura-cu-banii-pe-care-i-a-primit-de-la-ministerul-agriculturii-in-timp-ce-judeca-dosarul-ica/ Tue, 08 Dec 2020 10:23:12 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1349 Camelia Bogdan a mințit în legătură cu banii pe care i-a primit de la Ministerul Agriculturii în timp ce judeca dosarul ICA […]

The post Camelia Bogdan a mințit în legătură cu banii pe care i-a primit de la Ministerul Agriculturii în timp ce judeca dosarul ICA appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

Camelia Bogdan a mințit în legătură cu banii pe care i-a primit de la Ministerul Agriculturii în timp ce judeca dosarul ICA

În 10 februarie 2016 Grupul de Investigații Politice a dezvăluit faptul că în timp ce judeca Dosarul ICA a primit bani de la Ministerul Agriculturii, care era parte în proces. În 19 februarie 2016, încercând să se disculpe, Camelia Bogdan a afirmat o serie de lucruri neadevărate:

1. Judecătoarea Camelia Bogdan se apără de acuzația de incompatibilitate invocând o hârtie emisă special pentru ea de un alt subordonat al generalului Coldea, fostul șef al ANI, Horia Georgescu, aflat la acea dată în arest la domiciliu pentru fapte de corupție.

2. Judecătoarea Camelia Bogdan minte când susține: „nu am încasat drept remuneraţie pentru prestaţia mea ca lector sub nicio formă, nicio sumă de bani de la vreo parte din dosarul ICA”. În timp ce judeca Dosarul ICA, judecătoarea Camelia Bogdan a primit 10.000 de lei de la Ministerul Agriculturii, parte implicată în dosar și a petrecut un sejur de două săptămâni la Poiana Brașov pe banii aceluiași minister.

3. Camelia Bogdan minte când spune că „banii cu care am fost remunerată pentru activitatea mea de lector nu provin de la Ministerul Agriculturii dintr-un împrumut contractat de Statul Român, prin Ministerul Finanţelor, cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”. Conform unui document al Băncii Mondiale (vezi documentul atașat) reiese clar că proiectul CESAR a fost implementat de Ministerul Agriculturii. În plus, banii au fost primiți de Ministerul Agriculturii de la BIRD, așa cum o demonstrează chiar documentele de pe site-ul oficial al programului CESAR, www.makis.ro: „Guvernul României prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale („MADR”) a primit de la BIRD Împrumutul nr. 4875-RO pentru implementarea Proiectului Completarea sprijinului financiar acordat de UE pentru restructurarea agriculturii în România (CESAR)” (vezi documentul atașat).

4. Judecătoarea Camelia Bogdan încearcă să ascundă faptul că a primit bani de la partea vătămată, Ministerul Agriculturii, în spatele relației sale cu un intermediar, firma de consultanță contractată de minister pentru organizarea cursurilor. Este ca și cum un angajat ar susține că nu este plătit de angajatorul său, ci de contabila care i-a înmânat banii.

The post Camelia Bogdan a mințit în legătură cu banii pe care i-a primit de la Ministerul Agriculturii în timp ce judeca dosarul ICA appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>
CEDO a desființat cererile Cameliei Bogdan. A fost publicată în limba română decizia CEDO https://www.dosarulica.ro/cedo-a-desfiintat-cererile-cameliei-bogdan-a-fost-publicata-in-limba-romana-decizia-cedo/ Wed, 28 Oct 2020 13:00:38 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1327 CEDO a desființat cererile Cameliei Bogdan. A fost publicată în limba română decizia CEDO Camelia Bogdan a contestat la CEDO sancțiunea primită […]

The post CEDO a desființat cererile Cameliei Bogdan. A fost publicată în limba română decizia CEDO appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

CEDO a desființat cererile Cameliei Bogdan. A fost publicată în limba română decizia CEDO

Camelia Bogdan a contestat la CEDO sancțiunea primită pentru că s-a aflat în incompatibilitate când a judecat dosarul ICA. În martie 2017 CSM a decis excluderea din magistratură a Cameliei Bogdan. În decembrie 2017, Înalta Curte a confirmat situația de incompatibilitate reținută de CSM, dar a modificat sancțiunea disciplinară, dispunând transferul Cameliei Bogdan la Curtea de Apel Târgu-Mureș pentru o perioadă de șase luni.

Camelia Bogdan a contestat la CEDO sancțiunea rămasă definitivă în urma deciziei Înaltei Curți, reclamând absența unui termen de prescripție pentru impunerea unei sancțiuni disciplinare judecătorilor, încălcarea dreptului la respectarea vieții sale private și afectarea reputației profesionale.

CEDO a respins categoric toate aceste cereri ale Cameliei Bogdan:

  • – „Curtea observă că reclamanta nu se află în poziția unei victime potențiale” (alineatul 43)
  • – „Reclamanta nu poate pretinde că este o victimă, în sensul articolului 34 al Convenției, a unei încălcări a acesteia din urmă.” (44)
  • – „Această plângere este, în orice caz, inadmisibilă” (45)
  • – „În timpul procedurii disciplinare împotriva reclamantei, au fost respectate cele două termene de prescripție” (46)
  • – „Curtea a observat că reclamanta nu a fost împiedicată să-și pregătească apărarea.” (47)
  • – „Curtea nu poate detecta nicio aparență de încălcare a principiului securității raporturilor juridice. Prin urmare concluzionează că această plângere este vădit nefondată și că trebuie respinsă” (48)
  • – „Reclamanta nu a făcut ceea ce se putea aștepta în mod rezonabil de la ea și plângerea ei trebuie respinsă pentru neepuizarea căilor de atac interne” (55)
  • – „Reclamanta nu a reușit sa definească și să precizeze natura și amploarea presupusului său prejudiciu.” (89)
  • – „În ceea ce privește reputația profesională a reclamantei, Curtea a menționat ca aceasta nu a adus niciun argument care sa-i permită să concluzioneze că măsura suspendării din funcție ar fi atins gradul ridicat de seriozitate cerut de Articolul 8 din Convenție. Singurele argumente ale reclamantei referitoare la presupusa încălcare a reputației sale profesionale sunt formulate în contextul mediatizării cazului său și a pretinsului refuz al CSM de a asigura protecția vieții private” (90)
  • – „Această plângere trebuie declarată inadmisibilă pentru incompatibilitate ratione materiae cu prevederile Convenției” (92)
    „Curtea constată că informațiile publicate în presă, pe care reclamanta le descrie ca fiind confidențiale, provin din comunicări oficiale făcute de biroul de presa al Curții de Apel București la cererea expresă a jurnaliștilor.” (97)
  • – „Curtea acceptă excepția de neepuizare a căilor de atac interne adusă de Guvern și consideră că această plângere trebuie respinsă” (109)

Tot ce a obținut Camelia Bogdan de la CEDO a fost doar că avea dreptul sa conteste în instanță suspendarea din funcție pe perioada de 9 luni dintre decizia CSM din martie 2017 și cea a Înaltei Curți din decembrie 2017. CEDO a și subliniat clar în decizie că „a constatat doar o încălcare a articolului 6 § 1 din Convenție ca urmare a lipsei de acces la o instanță pentru a contestarea hotărârii de suspendare impusă reclamantei la 21 martie 2017” (113) și că „reclamanta n-a obținut câștig de cauză în această instanță decât pentru o parte din plângerile sale, o mare parte din observațiile sale fiind dedicate unei părți a cererii declarate inadmisibile.” De altfel unul dintre judecătorii CEDO a formulat opinie separată chiar și față de această constatare a CEDO, arătând că „plângerea reclamantei privind dreptul de acces la o instanță pare în mod vădit nefondată”.

Mai mult, Camelia Bogdan a solicitat despăgubiri totale de 106.294 euro: 100.000 de euro pentru prejudiciul moral, 698 EUR pentru întârzierea de șase luni pe care Curtea de Apel București ar fi comis-o la plata salariului, 5.596 EUR pentru zilele de concediu de care ar fi fost lipsită (111). Camelia Bogdan a solicitat și 6.560 EUR pentru costurile si cheltuielile efectuate în legătură cu procedura în fata Curții (114).

CEDO „nu a găsit nicio legătură de cauzalitate între încălcarea constatată și pretinsul prejudiciu material” (113), așa că a decis să-i acorde Cameliei Bogdan doar 6.00 Euro ca daune morale și 2.000 euro cheltuieli de judecată.

Decizia CEDO în procesul intentat de judecătoarea Camelia Bogdan.

The post CEDO a desființat cererile Cameliei Bogdan. A fost publicată în limba română decizia CEDO appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>
Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă Dosarul ICA în care Dan Voiculescu primise NUP în 2005. https://www.dosarulica.ro/daniel-morar-a-facut-tot-posibilul-sa-redeschida-dosarul-ica-in-care-dan-voiculescu-primise-nup-in-2005/ Thu, 15 Oct 2020 07:15:14 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1318 Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă Dosarul ICA în care Dan Voiculescu primise NUP în 2005. În 10 iunie 2005, […]

The post Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă Dosarul ICA în care Dan Voiculescu primise NUP în 2005. appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă Dosarul ICA în care Dan Voiculescu primise NUP în 2005.

În 10 iunie 2005, Dosarul ICA a fost închis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu o decizie de neîncepere a urmăririi penale.
 
În 2007, după declanşarea procedurilor pentru Referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu, Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă Dosarul ICA în care Dan Voiculescu primise NUP în 2005. Neavând argumente legale, DNA a folosit ca motiv pentru redeschiderea dosarului o delațiune ridicolă primită în 7 martie 2007 și semnată „un cetățean scârbit”.
 
„Sesizarea” este nimic altceva decât o copie xerox a unui articol apărut în Curentul, ziar cunoscut pentru băsismul său deşănţat. Pe această copie xerox, cetăţeanul a scris, cu pixul, că „este cazul să se redeschidă dosarul” că „bate la ochi” şi că „Dura lex, sed lex”.
 
Cele câteva cuvinte scrise cu pixul pe o copie xerox a unui articol de ziar au fost ridicate de DNA la rangul de „plângere anonimă”. În urma acesteia, fără a face nici cea mai mică verificare, comisarul şef Berchez Marian, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA a constatat într-un Referat că: „din conţinutul sesizării rezultă că au fost încălcate prevederile legale privind desfăşurarea licitaţiei”. Ca urmare, comisarul şef Berchez a propus „înregistrarea lucrării în registrul de lucrări penale”. Referatul a fost aprobat de comisarul Cătălin Ştefan Aldea, şeful Serviciului Investigaţii şi de procurorul şef de Secţie DNA, Doru Florin Ţuluş.
 
Ulterior, presa a reușit să vorbească cu autorul sesizării. Iată ce a avut de spus.

The post Daniel Morar a făcut tot posibilul să redeschidă Dosarul ICA în care Dan Voiculescu primise NUP în 2005. appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>
LUMEA JUSTIȚIEI: EXPERTA CARE PLÂNGEA ȘI UMFLA ARUNCĂ ÎN AER DNA https://www.dosarulica.ro/lumea-justitiei-experta-care-plangea-si-umfla-arunca-in-aer-dna/ Wed, 14 Oct 2020 16:34:08 +0000 https://www.dosarulica.ro/?p=1519 LUMEA JUSTIȚIEI: EXPERTA CARE PLÂNGEA ȘI UMFLA ARUNCĂ ÎN AER DNA Articolul poate fi citit aici | Copia articolului Lumea Justitiei continua […]

The post LUMEA JUSTIȚIEI: EXPERTA CARE PLÂNGEA ȘI UMFLA ARUNCĂ ÎN AER DNA appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>

LUMEA JUSTIȚIEI: EXPERTA CARE PLÂNGEA ȘI UMFLA ARUNCĂ ÎN AER DNA

Articolul poate fi citit aici | Copia articolului

Lumea Justitiei continua publicarea unor documente, in premiera, care demonstreaza ca Dosarul Telepatia a fost fabricat de DNA, in scop politic, folosindu-se toata gama de falsuri posibila. In editia de azi prezentam dovada suprema a recunoasterii oficiale ca unica proba a prejudiciului din “Dosarul Telepatia” – raportul specialistului DNA – a fost emisa pe calcule gresite, folosindu-se indici de inflatie gresiti si care nu trebuiau aplicati.

Inventarea prejudiciului a fost etapa esentiala a fabricarii Dosarului Telepatia (acuzatiile procurorilor DNA fiind pentru infractiuni de prejudiciu), caci in lipsa acestuia nu putea sa subziste faptele imputate. In acest sens, amintim ca Dosarul Telepatia a fost trimis in judecata la 3 decembrie 2008, Rechizitoriul din dosarul nr. 84/P/2007 fiind semnat de procurorul de caz Emilian Eva (foto) procuror care inainte de a fi condamnat pentru fapte de coruptie a declarat public despre fosta sefa a DNA Laura Kovesi: “Cand veti afla adevarul veti avea un soc!”. Rechizitoriul a fost confirmat de seful sau Doru Florin Tulus.

Ei bine, singura proba a prejudiciului in acest caz, si nu unul oarecare ci unul fantasmagoric – de 60.587.342 euro a fost retinut nu printr-o expertiza, ci prin Raportul Serviciului de Specialisti a DNA din 11 iunie 2008, semnat de specialista Aurelia Nicolae care, atentie, nu detinea calitatea de expert! Prejudiciul, in opinia anchetatorilor DNA ar fi rezultat din faptul ca Administratia Domeniilor Statului, care a vandut in august 2003 pachetul de actiuni de la Institutul de Cercetari Alimentare (ICA) catre BIOPROD SA, nu ar fi reevaluat activele institutului asa cum ar fi impus legislatia in vigoare de la acel moment.

Amintim ca despre Aurelia Nicolae, colegul ei, Dumitru Gheorghiu, a declarat  public ca a gasit-o plangand la birou in timp ce lucra la raportul de constatare si ca aceasta i-a declarat ca a fost fortata de procurori sa termine raportul pana dimineata, precum si ca aceasta nu era expert evaluator. Dumitru Gheorghiu a declarat: “Lucra la material plangand. Mi-a spus ca a venit procurorul la ea si ca pune presiune pe ea si ca a urlat efectiv la ea ca pana maine dimineata raportul sa fie gata… a fost fortata sa faca raportul pana dimineata. Nu poti lucra  sub presiune. Acum inteleg ca a fost mai mult de atat: i-a cerut sa umfle prejudiciul

Intreaga constructie juridica abuziva a procurorilor de caz din “Dosarul Telepatia” a ignorat faptul ca HG 403/2000 prevedea ca reevaluarea activelor se putea face (adica era o optiune), dar numai daca rata inflatiei cumulata pe ultimii 3 ani consecutivi, ar fi depasit 100%.

In acest sens, textele de lege aplicabile din HG 403/2000 sunt clare:

Art. 1 – Societatile comerciale, indiferent de forma de proprietate…. POT PROCEDA LA REEVALUAREA imobilizarilor corporale aflate in patimoniul lor la data de 31 decembrie a anului precedent, pe baza ratei inflatiei comunicate de Comisia Nationala pentru Statistica, astfel incat rezultatul reevaluarii sa fie cuprins in bilantul contabil al anului respectiv”

Art. 2 – Reevaluarea se va efectua anual, in cazul in care rata inflatiei cumulata pe ultimii 3 ani consecutiv depaseste 100%

Cu alte cuvinte, nici sa fi vrut, o societate de stat nu putea proceda la reevaluarea valorii activelor detinute, intrucat pentru aceasta procedura exista obligatia legala ca reevaluarea activelor sa se faca doar daca indicii inflatiei pe ultimii trei ani consecutiv depaseau 100%.

Si acum, mare atentie! Pentru a fabrica dosarul, anchetatorii au comis voit o asa-zisa eroare.

Pentru a se depasi cu orice pret rata inflatiei cumulata pe ultimii 3 ani consecutiv de 100% – conditia legala pentru procedarea la reevaluarea activelor unei intreprinderi de stat – specialista DNA a adunat rata inflatiei de pe 4 ani anteriori anului privatizarii, in loc de doar 3 ani cat ar fi trebuit.

Asa cum puteti vedea in facsimilul de mai jos, specialista Aurelia Nicolae a adunat in felul urmator ca sa ii dea peste 100% – (vezi facsimil 1)

Asadar, specialista Aurelia Nicolae a adunat ultimii 4 ani, anteriori anului 2003 cand a avut loc privatizarea ICA, dupa cum urmeaza:

1999 – 54,85%

2000 – 40,7%

2001 – 30,3%

2002 – 17,8%

Total = 143,65%

Cu toate acestea, asa cum se observa in facsimilul de mai sus, marea “experta” a DNA vorbeste de un procent de 125,8%, desi adunati cei 4 ani ar fi trebuit sa dea 143,65%. Dupa care, imediat a concluzionat: “Dupa cum s-a precizat mai sus, inflatia cumulata pe ultimii 3 ani consecutivi perioada 1998 – 2001 este mai mare de 100% si in consecinta efectuarea reevaluarii patrimoniului era obligatorie conform HG 403/2000

Are vreo logica? Pentru noi nu. De ce s-a adaugat in ecuatie si anul 1999?

Intrucat daca se adunau doar ultimii 3 ani anteriori privatizarii care a avut loc in august 2003, rezultatul era urmatorul:

2000 – 40,7%

2001 – 30,3%

2002 – 17,8%

Total = 88,80%

Calculul corect ar fi dat doar 88,80%, adica cu mult sub cerinta HG 403/2000 de 100%!!! Publicam mai jos si comunicarea oficiala a Institutului National de Statistica cu rata inflatiei pe anii 2000, 2001 si 2002, a carei adunare da doar 88,80% – (vezi facsimil 2)

Asa s-a ajuns la calcularea imensului prejudiciu de 60.587.342 euro – calculat la randul lui prin alte inginerii asupra carora nu dezvolltam, intrucat totul in opinia noastra este cat se poate de clar: nu exista obligatia celor de la ADS sa reevalueze activele, cum nu s-a facut nici in celelalte 40 de intreprinderi vandute in acelasi an 2003 de catre ADS.

Mai mult, redactia Lumea Justitiei este in posesia si a altor rapoarte de evaluare semnate de specialisti ai DNA, printre care si Aurelia Nicolae, precum si a unor solutii de clasare date de procurorii DNA pe cazuri identice (privatizari efectuate de ADS in 2003), in care nu s-a constatat niciun prejudiciu, si unde s-a retinut corect ca nu s-a depasit rata inflatiei cumulate de ultimii 3 ani de 100%!!!

Expertiza corecta administrata in instanta a fost aruncata la cos de judecatori

Ceea ce apare in opinia noastra si mai grav este ca in timpul cercetarii judecatoresti, la faza de fond, in primul ciclu procesual care a avut loc la Inalta Curte, instanta a dispus efectuarea unei Expertize contabile judiciare (singurul document care trebuia luat in calcul la stabilirea prejudiciului, intrucat raportul unui specialist DNA reprezinta un act subiectiv, specialistul fiind angajat si subordonat al parchetului care a facut inculparea). Expertiza judecatoreasca a fost efectuata de expertul contabil Danut Harabagiu, din cadrul CECCAR Romania, care a stabilit ca metoda legala de determinare a pretului de oferta este raportul de evaluare simplificat, fara sa existe obligatia reevaluarii. Alti trei experti parte care au exprimat puncte de vedere au ajuns la concluzia ca ADS a stabilit pretul corect intrucat indicii de inflatie pe ultimii 3 ani anteriori privatizarii au ajuns la doar 88,80%.

Din pacate, judecatoarea fondului Constantin Gratiela de la Tribunalul Bucuresti (unde s-a judecat dosarul in al doilea ciclu procesual) cat si judecatorii din apel Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel Bucuresti, nu au luat in seama concluziile expertilor oficiali, si au condamnat la ani grei de detentie “Lotul Dan Voiculescu”, exclusiv pe baza raportului specialistei DNA (care nu era membru ANEVAR), si fara ca la baza acestei asa-zise pagube, sa existe vreun act intern al Ministerului Agriculturii, care sa-l abiliteze pe fostul ministru Dacian Julien Ciolos sa constituie Ministerul ca parte civila, cu suma de 60.587.342 euro – CLICK AICI pentru a citi pe larg ilegalitatea comisa de ex-ministrul Dacian Julien Ciolos.

Asa cum am aratat in primul episod, Ministerul Agriculturii nici nu avea dreptul sa se constituie parte civila in “Dosarul Telepatia” intrucat privatizarea ICA a fost facuta de Administratia Domeniilor Statului, iar banii rezultati din vanzarea actiunilor ICA s-au virat in contul Ministerului Finantelor. Din nefericire pentru victimele din “Dosarul Telepatia” in cazul fostului ministru Dacian Julien Ciolos faptele s-au prescris.

Specialista Aurelia Nicolae a recunoscut “eroarea” in fata procurorilor SIIJ: “Am intocmit raportul in graba… nu stiam foarte bine modalitatea de calcul…”

Audiata in calitate de martor la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (unde sunt anchetati in prezent magistratii care au fabricat Dosarul Telepatia), specialista DNA Aurelia Nicolae, pusa in fata unor intrebari directe si la obieect, a recunoscut la 22 iulie 2020 ca au existat “erori” in raportul ei.

IntrebareCu referire punctuala la cazul ICA, care s-a privatizat in anul 2003, care considera martora ca sunt ultimii trei ani consecutivi, anteriori privatizarii?

Aurelia Nicolae: “Ultimii trei ani consecutivi, analizand raportul de constatare, se raporteaza la: 2002 fata de 2001, 2001 fata de 2000 si 2000 fata de 1999”.

N.N. – Bun raspunsul si 100% corect, intrucat adunati indicii de inflatie pe 2002, 2001 si 2000, rezultatul ar fi fost de doar 88.80%.

Intrebare: Urmare a raspunsului martorei, rog sa precizati cum ati concluzionat ca rata cumulata a inflatiei pe ultimii trei ani consecutivi a fost de 125,8%?

Aurelia Nicolae“Este consemnat intradevar in raportul de constatare o rata cumulata a inflatiei pe perioada 1998-2001 de 125,8% insa acest aspect este retinut in mod eronat, intruat calculul se realizeaza prin inmultire si prin raportare la 100, din an in an. Aceasta eroare o explic in conditiile in care am intocmit raportul de constatare in graba, termenele de realizare fiind scurte si aveam in acelasi timp mai multe lucrari de realizat (…) rata inflatiei cumulate pe ultimii trei ani anterior privatizarii este cea comunicata de Institutul National de Statistica, cea de 115,96%. In ceea ce priveste rezultatul diferit al ratei inflatiei din cele doua obiectiuni la expertiza judiciara stabilita de instanta, arat ca eu sunt cea care a stabilit ratele de inflatie, fiind ajutata de catre un coleg pe nume Cuciureanu Florin, specialist DNA, aceasta deoarece nu stiam foarte bine modalitatea de calcul a ratei inflatiei. Modalitatea prin care am calculat rata inflatiei este consemnata intr-un inscris olograf, personal, pe care il detin si pe care il depun in copie in prezenta cauza si din care reiese ca rata inflatiei cumulate pe cei trei ani anterior privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare este de 115,96%…

Iata mai jos si documentul olograf depus la dosar de specialista Aurelia Nicolae din care orice an cu an ai aduna nu da 115.96% nici sa tragi cu tunul!!! – (vezi facsimil 3)

Culmea e ca pe documentul olograf de mai sus, depus de specialista DNA la dosarul de la SIIJ, sunt trecuti corect indicii de inflatie pe cei 3 ani anteriori privatizarii 2002, 2001 si 2000, adica 40,7%, 30,3% si 17,8%, dar la Aurelia Nicolae adunarea celor trei rate a dat 115,96%, in loc de 88,8%. Astea sunt justificari? Voi va dati seama, romani, cine face dosare la DNA?

La audierile din 22 iulie 2020, specialista DNA Aurelia Nicolae a mai recunoscut: “Nu-mi amintesc cum am gandit atunci cand am consemnat in raportul respectiv, de am retinut si anul 1999, desi la acest moment apreciez ca fiind corect sa fi fost retinuti ca ani anteriori privatizarii anii 2002, 2001 si 2000… (…)… Nu am o explicatie de ce pentru primele obiectiuni am facut un anumit calcul din care a iesit procentul de 115,96%, iar pentru ultimele obiectiuni am efectuat un alt calcul din care a iesit procentul de 102,7%… precizez ca nu am verificat daca actele normative mentionate erau sau nu abrogate la momentul constatarii…. nu sunt membru ANEVAR… 

(va urma)

EXPERTA CARE PLANGEA SI UMFLA ARUNCA IN AER DNA – Specialista Aurelia Nicolae, care a scos din pix prejudiciul fantasmagoric de 60 milioane euro folosit de DNA pentru asasinarea economica a Trustului Intact, s-a spart in fata procurorilor SIIJ: “Am intocmit raportul de constatare in graba, fiind ajutata de un coleg, Cuciureanu Florin, specialist DNA, deoarece nu stiam foarte bine modalitatea de calcul… Perioada a fost luata in calcul in mod eronat si calculul este gresit” (Documente)

The post LUMEA JUSTIȚIEI: EXPERTA CARE PLÂNGEA ȘI UMFLA ARUNCĂ ÎN AER DNA appeared first on Dosarul I.C.A..

]]>