Adrian Sârbu

fost patron media

Preşedintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și a Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar al Serviciului Român de Informații, Claudiu Manda, a afirmat că, la audierea de miercuri, 1 noiembrie 2017, Adrian Sârbu, patronul Mediafax, a relatat că fostul director al SRI, George Maior, i-a cerut în 2010 să-i dea sfaturi lui Sebastian Ghiţă cum să fie condus postul Realitatea TV. În plus, Adrian Sârbu a declarat, în faţa Comisiei SRI, că a fost martor când fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a spus că are soluţie pentru Dan Voiculescu, înainte să se pronunţe instanţa, a precizat, preşedintele Comisiei SRI, Claudiu Manda. Potrivit acestuia, Adrian Sârbu a susţinut, în faţa Comisiei SRI, că s-a încercat implicarea SRI în coordonarea editorială a instituţiilor media, el evocând o activitate de „distrugere” a presei.

Al doilea exemplu pe care a dorit să-l prezinte a fost implicarea persoanelor din conducerea SRI în ce înseamnă postul de televiziune Antena sau Grupul Intact şi a dat exemplu (…) spune că a fost martor când domnul Coldea i-a spus că are soluţie pentru domnul Voiculescu, înainte să se pronunţe instanţa, făcând referire la ce s-a întâmplat la instanţă şi toate aspectele pe care le ştiţi prezentate în spaţiul public.

L-am întrebat (pe Adrian Sârbu, n.r.) dacă are probe, dacă au fost şi alţi martori, care au fost împrejurările. Domnia sa a spus că nu doreşte să detalieze acum în faţa Comisiei, dar dacă va fi dat în judecată pentru această afirmaţie, fiind mărturia domniei sale în cadrul Comisiei ca deja o probă, dacă va fi dat în judecată va veni cu probe acolo.

Claudiu Manda, președintele Comisiei de control SRI

Adrian Sârbu, a declarat, înainte de audieri în comisie că va vorbi despre prezenţa distrugătoare a Serviciului Român de Informaţii în mass-media, în perioada 2010-2016. A fost invitat la audieri după dezvăluirile făcute de fostul colonel SRI, Daniel Dragomir.

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, a înaintat comisiei de control SRI o listă cu 64 de nume, printre care jurnalişti, politicieni sau oameni din Justiţie, care pot confirma acuzaţiile sale legate de implicarea SRI în toate domeniile.

Am venit pentru că am fost chemat. E o obligaţie cetăţenească. Nu am venit în trecere, să dau bună ziua şi să plec. Am venit să vorbesc despre curaj, nu despre frică. Mă încurajează decizia preşedintelui comisiei SRI de a ţine în viaţă audierile pe această tematică, prilej unic de când există Parlamentul după 1989. Mă încurajează Daniel Dragomir care îşi riscă libertatea dezvăluind practici neconstituţionale ale serviciului într-o anumită perioadă. Mă încurajează poziţia publică a noului director SRI, care promite transparenţă şi retragerea Serviciului Român de Informaţii din diverse câmpuri tactice în graniţele mandatului său stabilit de lege şi Constituţie. Voi vorbi despre prezenţa perturbatoare, uneori distrugătoare, a SRI în câmpul mass-media în perioada 2010-2016.

Adrian Sârbu